U bent hier: Home - Arbocatalogus timmerindustrie - Hulpmiddelen en o... - G - Gevelridder

Print deze pagina


Gevelridder
Beschrijving: uitschuifbare mast met giek en takelmechanisme, die door plaatsing tegen de gevel over een rolsteiger heen de ruiten en kozijnen al dan niet met glas veilig tussen gevel en rolsteiger omhoog kan takelen.

Arboverbetering: geen fysiek belastende of onveilige werkwijzen meer met ruiten en met losse hijstouwen en/of kozijnen op de schouder vanaf de ladder.

Introductiejaar: 1996.

Fabrikaat: Gevelridder standaard/extra (verlengd)

Leverancier:
Muyen BV, Tiel
Tel: 0344 - 62 37 77
info@muyen.com
www.muyen.com
www.tilhulpmiddel.nl

Prijsindicatie: vanaf Euro 890,- ex. BTW, afhankelijk van grootte en doeleinden

Leveranciers van soortgelijke producten:
Alga BV, Rotterdam
Tel: 0113 - 376 444
info@alga.nl
www.alga.nl


Technisch

Productomschrijving: de gevelridder bestaat uit een uitschuifbare mast en een voetstuk. Aan de mast is een takelmechanisme bevestigd om handmatig de ruit of het kozijn aan hijsbanden omhoog te takelen. De standaard gevelridder is geschikt voor ruiten en kozijnen tot 250 kg. Hij kan tot 8,5 m of 9,5 m hoog tillen, afhankelijk van de uitvoering en is in ingeschoven stand 4,5 m lang. Hulpstukken als een lange-afstand-houder/giek, goothaak en laddersteun verbreden de inzetmogelijkheden. Hij is voorzien van een zelfremmende lier. De standaard versie is geschikt voor belasting in uitgeschoven toestand van 250 kg, de extra versie met giek tot 200 kg. Eventueel langere versies kunnen tot 150 kg worden belast.

Gebruik: de gevelridder wordt met name voor onderhoud en renovatie gebruikt. Er zijn twee gebruiksmogelijkheden. De gevelridder wordt op lengte gemaakt en met de giek tegen de gevel aan geplaatst. Aan het kozijn worden hijsbanden, of een vacuümzuiger bij ruiten bevestigd, waaraan de haak van de gevelridder wordt gehangen. Een persoon staat binnen klaar om de ruit of het kozijn te kunnen plaatsen en een of twee mensen begeleiden staand vanaf de rolsteiger het transport. Voor optimaal gebruik bevindt zich tussen gevel en steiger een hijskoker van 30 cm. Een doorloopframe in de steiger zorgt ervoor dat de transportkar tussen gevel en steiger kan worden gereden. Ruiten en kozijnen kunnen zo naar maximaal drie verdiepingen worden gehesen.

Specificaties:
- De capaciteit is afhankelijk van de uitvoering maximaal 250 kg
- Hoofdafmetingen: l x b x h = 4,5 m lengte en 70 cm breed op het breedste punt (standaard) met giek 5,5m lengte ingeschoven
- Eigen gewicht: 24 kg (standaard) met giek 27 kg
- Materiaalsoort: aluminium, rvs-kabel


Effecten

Arbo effecten: door gebruik van de gevelridder met giek is het mogelijk vanaf een steiger te werken. Dit voorkomt handmatig verticaal transport.

Efficiency effecten: minder schade aan materiaal en een efficiëntere werkwijze. De gevelridder is met name geschikt voor renovatie, maar ook voor nieuwbouw met plaatsing van ruiten en kozijnen van buitenaf.


Randvoorwaarden

Technisch: stabiele ondergrond en een geschikte rolsteiger.

Organisatorisch: goede communicatie tussen timmerlieden. Goed plannen voor beheersbare kosten. De omringende ruimte op begane grond moet worden afgezet tijdens het monteren en takelen. Er dient een kolom van beveiligde bordessen en een werkvloer van 60 cm breed gebouwd te worden met direct aan weerszijden de vereiste diagonalen en leuningen, zodanig dat bij de gevel een hijskoker van 30 - 35 cm breed ontstaat.

 
 
 

< terug naar vorige pagina