U bent hier: Home - Arbocatalogus timmerindustrie - Wet- e... - Fysiek... - Branchenormen

Print deze pagina


De Branchenormen over Fysieke belasting


De voormalige beleidsregels zijn per 1 januari 2011 vervallen en zijn voor de Timmerindustrie vervangen door branchenormen. De werkgever mag ervan uitgaan dat hij voldoet aan de Arbowet indien hij deze normen naleeft.

Voor fysieke belasting zijn branchenormen afgesproken over tillen, zittend werk, stasteunen, baliewerk en bescherming van ogen en gezichtsvermogen bij beeldschermwerk.


Tillen
Handmatig tillen moet zo veel mogelijk vermeden worden. Het maximale tilgewicht in een ideale tilsituatie voor één persoon is 23 kg. Gewichten tot 46 kg mogen met zijn tweeën worden getild. Is het te tillen voorwerp zwaarder dan mag niet meer handmatig worden getild en moeten tilhulpmiddelen worden gebruikt ( Branchenorm I. Tillen ).

Zittend werk
Er zijn regels afgesproken waaraan de zitgelegenheid moet voldoen als het werk zittend kan worden uitgevoerd. Deze afspraken gaan onder andere over de normen waaraan een stoel moet voldoen, de hoogte van werktafels, de bewegingsruimte, etc. ( Branchenorm II. Zittend werk ).

Gebruik van een stasteun
Als werkzaamheden niet zittend kunnen worden uitgevoerd kan een stasteun worden verstrekt. Er zijn afspraken gemaakt over de eisen waaraan zo’n stasteun moet voldoen ( Branchenorm III. Gebruik van een stasteun ).

Zitgelegenheid bij baliewerk
Voor baliewerk zijn bijzondere regels afgesproken over o.a. de eisen waaraan de stoel moet voldoen, de hoogte van de werkplek en de bereikbaarheid van voorwerpen die nodig zijn voor de werkzaamheden (Branchenorm IV. Zitgelegenheid bij baliewerk ).

Bescherming van ogen en gezichtsvermogen bij beeldschermwerk
Er zijn afspraken gemaakt over het door de werkgever ter beschikking stellen van oogonderzoek en computerbrillen ( Branchenorm V. Bescherming van ogen en gezichtsvermogen bij beeldschermwerk ).


 
 
 

< terug naar vorige pagina